A rézköpenyes (rézbevonatú) lövedék

Az LFB (Labor für Ballistik) vállalat ólommagot tartalmazó lövedékkel töltött lőszere az LFB SOLID.

Ma már a legkülönbözőbb, technikailag jó tulajdonságokkal rendelkező lövedékkel töltött lőszerek elérhetők, azonban sok az elavult konstrukció.

A lövedék tömegvesztése a vad testében nagyrészt a puha ólommag miatt történik, amely ellenőrizetlenül válik ki a lövedékből. E hatás miatt a lövedék elveszíti az iránytartósságát, és a vad testében irányt változtatva elkerülheti a létfontosságú szerveket, emiatt elmarad a vad azonnali kimúlása. A következmény sebzés lesz, amely esetlegesen hosszadalmas utánkereséssel jár.
Az összetett magú rézköpenyes lövedék előállítására többféle eljárás is létezik. A legegyszerűbb és kisebb költséggel járó, az ún. hidegeljárás, amelyben a magot ragasztják, illetve a magot és a köpenyt úgy sajtolják egybe, hogy azok ne tudjanak meglazulni.

A legjobb eljárás, a lövedékrészek meleg kötése. Ez az ólommagnak – megfelelő forraszanyaggal – a köpenybe történő forrasztása.

Ez a legbiztonságosabb és legtartósabb kötés a különböző fémek között. A meleg eljárás alkalmazásához megfelelő szaktudásra és kifinomult technológiára van szükség.

A köpeny megerősített a lövedék alján és hegyén is, így a lövéskor felszabadult energia ellenére a köpeny és az ólommag eredeti kötésben marad a vad testébe való becsapódásig.

Ezzel az eljárással történt magrögzítés, valamint a köpeny megerősítése némileg növeli az előállítási költséget.

Ezzel a megerősített köpennyel a lövedék ólommagja a vad testébe történő behatoláskor nem roncsolódik, és nem válik el a köpenytől. Bármilyen mélyre is fúródik a lövedék a vad testében, akkor is megmarad a lövedék tömege és energiája.